علائم مادر در هفته سی و هفتم بارداری
در هفته سیوهفتمبارداری مادر و جنین بیش از گذشته برای زایمان آماده هستند، به همین دلیل علائمی طی این هفته دیده میشود که ممکن است مادران باردار آن را با علائم زایمان اشتباه بگیرند. به همین دلیل شناخت آنها میتواند بانوان باردار را از یک سردرگمی خارج کند. در ادامه به علائم مادر در هفته سی وهفتمبارداری پرداختهایم. برای آشنایی با بایدها و نبایدهای سه ماه آخر بارداری کلیک کنید.
1.لکه بینی
برخی از بانوان باردار با ورود به هفته سی و هفتمبارداری لکه بینی دارند. اگر لکه بینی در این هفته به بیش از چند قطره خون افزایش پیدا کند؛ میتواند به دلیل قطع شدن جفت باشد. بنابراین توصیه میشود با قرار گرفتن در چنین شرایطی سریعا به پزشک مراجعه شود.
لازم است اشاره کنیم لکه بینی در حد کم در این هفته طبیعی میباشد و داشتن رابطه جنسی نیز باعث نازک شدن گردنه رحم و تشدید آن میگردد.
2.فشار به ناحیه لگن در هفته سی و هفتم بارداری
طبیعی است که با ورود به ماه آخر بارداری، جنین در قسمت پایینتری از رحم قرار بگیرد. پایین آمدن جنین سبب ایجاد دردهایی در قسمت لگن و زیرشکم مادر میشود.
البته طی این هفته علاوه بر احساس فشار بر روی لگن، مثانه نیز بیشتر از گذشته تحت فشار است؛ به همین دلیل تکرر ادرار نیز طبیعی است.
3.درد واژن
برای نگهداری رحم در گودی شکم، رباطی به نام رباط گرد در بدن زنان وجود دارد. با پایین آمدن جنین و نزدیک شدن آن به دهانه رحم، فشار بیشتری به رباط گرد وارد میشود و سبب ایجاد درد میگردد.
درد ایجاد شده در قسمت رباط گرد در برخی از خانمها در قسمت آپاندیس و در برخی دیگر در قسمت پایین شکم و حتی واژن احساس میشود. در صورتی که این درد همراه با ضعف، حالت تهوع، سرگیجه، خونریزی و … همراه باشد؛ مراجعه به پزشک الزامی است.
4.سوزش معده و یبوست
طی هفتههای آخر بارداری فشار وارد شده به دستگاه گوارش ادامه پیدا میکند و حتی ممکن است بیشتر نیز شود. به همین دلیل داشتن سوزش معده و یا یبوست طی این هفتهها طبیعی است.
5.ترکهای پوستی
اغلب زنان در این هفته از سن بارداری، متوجه ترکهای جدید بر روی پوست خود و در قسمتهای مختلف بدنشان میشوند. برای اینکه بتوانید تا حد زیادی این ترکها را بهبود ببخشید و آنها را از بین ببرید از روغنهای بدن و مرطوب کننده استفاده کنید. البته لازم است اشاره کنیم که نوشیدن آب کافی نیز در این زمینه موثر است.
6.نفخ در هفته سی و هفتم بارداری
افزایش و فعالیت هورمونهای بارداری همچون پروژسترون باعث ایجاد نفخ میشود. برای اینکه بتوانید از این مشکل جلوگیری کنید؛ سعی کنید به آرامی غذا بخورید.
7.تغییرات سینه
از دیگر علائم مادران باردار در هفته سی و هفتم بارداری، تغییرات در اندازه سینه است. ضمن افزایش سایز سینه، نوک سینهها نیز برجستهتر و بزرگتر میشود و برای شیردهی به نوزاد تازه متولد شده، آماده است.
ممکن است بانوان باردار طی این هفته ترشحات سینه را نیز تجربه کنند که برای جلوگیری از ظاهر و احساس ناخوشایند آن میتوانند از سوتینهای شیردهی و یا پدهای بهداشتی استفاه نمایند.
8.مشاهده علائم زایمان رودس
برخی از زنان باردار ممکن است طی این هفته برخی علائم شامل پاره شدن کیسه آب، انقباضات رحمی منظم و طولانی، خونریزی، حالت تهوع، اسهال و … را تجربه کنند که علائم زایمان زودرس است و بهتر است سریعا توسط پزشک معاینه شوند.
زایمان کردن طی هفته سی و هفتم بارداری خطرناک نمیباشد اما زایمان کردن پس از دو تا سه هفته دیگر میتواند هر گونه خطرات احتمالی را کاهش دهد.
9.مشکلات خواب
از مشکلات رایجی که میان بانوان باردار در هفتههای پایانی بارداری وجود دارد، مشکلات مربوط به خواب میباشد. انجام تمرینات کششی مناسب در طول روز، ورزشهای سبک همچون پیادهروی و کاهش مصرف کافئین میتواند به بهبود کیفیت خواب مادر کمک کند.
10.افزایش انقباضات رحم
طبیعی است که در هفته سی و هفتم بارداری مادر انقباضات رحمی را تجربه کند. البته این انقباضها به معنای به دنیا آمدن جنین نیست؛ چراکه با تغییر وضعیت از بین میرود. پایدار ماندن دردهای ناشی از انقباضات رحمی در شکم و زیر آن به معنای فرارسیدن زمان زایمان است.
وضعیت جنین در هفته سی و هفتم بارداری
در هفته سی و هفتم بارداری رشد جنین متوقف میشود و آماده برای تولد است اما متخصصان معتقدند که زایمان در این هفته زودرس مییاشد و مغز، کبد و ریههای کودک به تکامل بیشتری نیاز دارند.
جنین طی این هفته با مکیدن انگشتان دست و پای خود، برای شیر خوردن پس از تولد خود را آماده میکند. قد او تا بیش از 49 سانتیمتر و وزنش تا بیش از دو کیلو و نهصد گرم افزایش پیدا کرده است اما وزنگیری او برای ذخیره چربی همچنان ادامه دارد.
بایدهای هفته سی و هفتم بارداری
داشتن اسهال در هفتهها و روزهای پایانی بارداری طبیعی است تا رودهها از هر گونه مواد زائد خالی شده و زایمان راحتتر انجام شود. در صورتی که اسهال طولانی را تجربه میکنید با پزشک خود مشورت کنید.
در هفتههای آخر بارداری به رعایت بهداشت توجه بیشتری داشته باشید؛ چراکه ایجاد هر گونه عفونت در دوران بارداری باعث ایجاد اختلال در زایمان طبیعی و سزارین میگردد.
میتوانید طی این هفته در زمانهایی که استراحت میکنید، ناحیه پرینه که بافت نرمی بین واژن و مقعد میباشد را نیز ماساژ دهید. درد زایمان سبب ایجاد فشار زیادی در ناحیه پرینه و درد در این قسمت میشود. ماساژ آن در هفتههای قبل از زایمان باعث کاهش احتمال پارگی آن در زمان زایمان میگردد.
نبایدهای هفته سی و هفتم بارداری
بانوان باردار باید در نظر داشته باشند که تنها تعداد محدودی از جنینها در زمان تعیین شده به دنیا میآیند و احتمال دارد زایمان زودتر و یا حتی دیرتر از تاریخی که تخمین زده شده است، انجام شود. بنابراین بهتر است مادر خود را برای قرار گرفتن در هر موقعیتی آماده کند.
با اینکه تکرر ادرار طی هفتههای پایانی بارداری افزایش پیدا میکند، اما مادر نباید مصرف آب خود را کاهش دهد و باید روزانه حداقل بین 6 تا 8 لیوان آب بنوشد.